СВЯТО 8 - БЕРЕЗНЯ

2017-03-07

ПОЗДОРОВЛЯЄМО ВСІХ ЖІНОК З Міжнародним жіночим днем - 8 березня.

Восьме березня давно вже вважається офіційним початком весни, адже саме в цей день на вулицях всіх міст пахнуть букети квітів в очікуванні своїх покупців.



Чоловіки метушаться, не знаючи, який подарунок вибрати, а жінки нарешті можуть відкласти на час сковорідки і каструлі і весь час присвятити собі. 8 березня – жіночий день і саме в це свято чоловіки повинні показати, наскільки вони віддані своїм жінкам і як вони їх люблять.

Історія появи свята 8 березня

Мало хто знає, але історія святкування всесвітнього жіночого дня йде в глибоку старовину, під час правління римських імператорів. У стародавньому Римі був призначений день, який було прийнято вважати жіночим. Святкували його як вільні жінки, так і рабині. Подружжя отримували подарунки від своїх чоловіків, а рабиням в цей день не дозволяли працювати. Всі жінки, одягнені в свої найкращі вбрання та вінки з квітів, сходилися в храм, побудований на честь богині Вести, яка вважалася захисницею сім'ї та берегинею домашнього вогнища.

Ця версія появи свята є неофіційною, так як все-таки більшість людей пов'язують 8 березня з боротьбою жіночої статі за рівноправність, яка розгорнулась в США на початку 1857 року. В той час на вулиці вийшли жінки, вимагають рівноправності з чоловіками. Справа в тому, що на відміну від чоловіків, які працювали всього 10 годин в день, жінки працювали на 6 годин більше їх і в кінці кінців вони виступили з претензіями до свого керівництва та уряду. Також серед вимог робітниць фабрик було збільшення заробітної плати до рівня оплати праці чоловіків і належні умови праці, так як багато жінок були змушені працювати в тісних сирих приміщеннях. Для підтримки проведення маніфесту і посилення боротьби за права жінок почали масово створюватися профспілкові організації на підприємствах. Датою появи першого з них і вважається 8 березня.

З того моменту боротьба за права жінок розгорталася з величезною силою. Вже на початку 20 століття в місті Чикаго величезні натовпи жінок вийшли на вулиці, вимагаючи, щоб до них ставилися з повагою, а не бачили в них лише домогосподарок і посудомийок. Жінки вимагали надання їм права служити в армії та правоохоронних органах, працювати на підприємствах, обирати і бути обраними, а також мати рівні з чоловіками права. На жаль, в той день виступаючим не вдалося домогтися свого, і на час демонстрації забули.
Трохи пізніше 8 березня 1908 року американки вийшли на вулиці, вимагаючи, щоб було заборонено працю дітей, щоб були покращені умови роботи на підприємствах і жінкам були надані права щодо вибору органів влади.

Через два роки в Копенгагені провели конференцію, на якій Клара Цеткін, представниця соціально-революційної партії, виступила ініціатором проведення подібних жіночих демонстрацій у всіх країнах. Таким чином, політик сподівалася, що жінки почнуть більш активно захищати свої права і виступлять проти соціальної нерівності, бідності та війни. У 1911 році жіночий день почали святкувати в Швейцарії, Німеччини та Данії. У Союзі 8 березня стало офіційним святом лише в 20-і роки 20 століття, в роки становлення і розвитку радянської влади. Тільки в 1965 році жіночий день став неробочим днем. Починаючи з 1977 року, 8 березня ООН було міжнародним жіночим днем.

Кiлькiсть переглядiв: 216

Коментарi