• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Сторінки - здоровинки

Старша медична сестра

Слободянюк Вікторія Олександрівна

РАДИТЬ, КОНСУЛЬТУЄ, ІНФОРМУЄ

Напевно ви чули таке твердження: всі хвороби від брудних рук. Звичайно, це твердження злегка перебільшено, але є тут і частка істини: багатьох хвороб можна уникнути, якщо періодично мити руки або дезінфікувати їх вологою серветкою. Гепатіт А, холера, черевний тиф, кишкові інфекції – хвороби брудних рук. Багато людей стають пацієнтами лікарень тільки тому, що перед їжею забули помити руки.

myttya-ruk

Людині необхідно мити руки не тільки тому, що це може викликати у неї яке-небудь захворювання, але і тому, що недотримання гігієни рук може зашкодити іншим домочадцям. Кишкові інфекції нерідко загрожують не тільки одній людині, а й всій сім’ї.

Під час епідемій люди можуть уникнути зараження тільки тому, що звикли вчасно мити руки. Це пояснюється тим, що мікроби, поміщені на чисту шкіру рук, гинуть через 10 хвилин, а на брудній шкірі мікроби продовжують спокійнісінько жити і розмножуватися.

Не потрібно кріпити до холодильника записку із зазначенням того, що пора б помити руки. Потрібно зробити так, щоб миття рук було природним процесом і здійснювалося без будь-яких нагадувань, тобто миття рук, подібно чищенню зубів вранці і ввечері, має стати звичкою, навичкою. Цю корисну звичку потрібно обов’язково в з самого раннього дитинства.

Як привчити дитину регулярно мити руки?

Щоб навчити дитину правильно і регулярно мити руки, потрібно наочно показати їй, як це робиться. Правильна гігієна рук зводиться до наступних правил:
-намочіть руки під струменем води, попередньо загорнувши рукава;
-візьміть мило і намильте руки до появи піни;
-потріть руку об іншу руку;
-ретельно обполосніть руки і витріть їх чистим, сухим рушником.

Багато дітей добре знають ці правила, але деякі пункти не беруть до уваги, тобто намилювання, змивання або витирання рук здійснюються абияк, наспіх.

Привчати дитину мити руки потрібно з самого раннього дитинства. Ужев один ріквона повинна мати перші уявлення про користь води і особистої гігієни. Умиваючи дитину або купаючи її, обов’язково говоріть, навіщо ви це робите. Так дитина почне розуміти, навіщо потрібна гігієна рук і яка від неї користь. Коли дитина навчиться самостійно стояти, в цей момент потрібно навчити її навичкам миття рук.

У два рокидитина вже буде взмозі помити руки без допомоги батьків, але при цьому ви повинні знаходитися поряд з малюком і допомагати йому в разі потреби. Ще через рік можна послабити контроль, надавши дитині можливість самостійно стежити за гігієною рук, однак іноді все ж слід стежити за її успіхами в цій справі. Важливо не тільки прищепити дитині навички миття рук, а й дати їй зрозуміти, наскільки гігієна рук важлива для її здоров’я. Не варто лякати дитину наслідками, які на неї чекають, якщо вона не вимиє руки. Діти швидко роблять свої висновки, тому, якщо не помивши руки, дитина не зазнає страшних наслідків, про які ви їй так часто говорили, то вона зробить висновок, що всі ваші історії вигадані і мити руки зовсім не обов’язково.

Гігієна рук повинна бути для дитини природною частиною її життя, як і одягання і причісування. Після гри, прогулянки, перед їжею потрібно обов’язково нагадати дитині, що вона повинна зайти у ванну і помити руки. Крім того, скажіть дитині, що з брудними руками ходити некрасиво.

Профілактика грипу, ГРВІ

Послідовність пір року завжди залишається однією і тією ж. І такими ж залишаються щорічно супутні хвороби холодного періоду: грип, застуда, ГРВІ та просто зниження імунітету, неминуче викликає одну з перерахованих захворювань. Самі по собі грип і застуда переносяться набагато легше, ніж наслідки і ускладнення, які починаються після них.

Здавалося б, хвороба відступила і можна радіти, повернувшись до колишнього способу життя? найбільше ця перспектива тішить маленьких діточок, яким за час хвороби сидіти вдома страшно набридає.

Проведена вчасно профілактика грипу та застуди у дітей є запорукою того, що не доведеться просидіти вдома, пропустивши кілька днів шкільних занять або веселих днів в дитячому саду. Кожен батько прагне захистити не стільки себе, скільки своїх дітей, щоб уберегти від страшних захворювань, які до того ж, на сьогоднішній день мутують і представляють ще більшу небезпеку.

; Ліки, які пропонуються для лікування і профілактики , настільки красиво розрекламовані і так багато обіцяють тим, хто їх приймає, але насправді не можуть впоратися іноді навіть з самою звичайною застудою. У таких випадках звертатися доводиться до народної медицини, яка щире піклується про наше здоров'я і підтверджує свою ефективність протягом століть.

Отже, щоб успішно протистояти спробам хвороботворних мікробів атакувати імунну систему, необхідно проводити профілактичні заходи , що викликають підвищення імунітету у дітей.

Смачним і корисним є напій, який приготовлений з ягід шипшини . У сухому вигляді, їх необхідно ретельно подрібнити, перетворивши на порошкоподібну масу. Взяти п'ять ложок цієї суміші і помістити в киплячу воду. Довівши суміш до кипіння, залишити настоюватися на десять годин. Після настоювання рекомендується процідити, після чого можна приймати як пиття. Дітям можна давати по половинці склянки кілька разів на день. Можна навіть замінити у дітей в меню цим напоєм звичайний чай і компот. У шипшині міститься дуже велика кількість вітаміну групи С, а це, як відомо, одне з найпотужніших зброй в боротьбі проти вірусів і бактерій, що викликають грип. Профілактика грипу та застуди за допомогою шипшини повинна проводитися регулярно, тобто приймати напій можна кілька днів поспіль, а перерва зробити досить на тиждень.

Відмінними лікувальними і профілактичними властивостями характеризуються липа , калина . Їх плоди й суцвіття заливають окропом. Після декількох хвилин кип'ятіння відвар приймають як питво у теплому, бажано навіть гарячому, у міру можливості, вигляді. Не забороняється додавати цукор у напій, щоб він здався смачним дітям. А замінити цукор можна медом, тільки додавати його рекомендується в тепле пиття, щоб він не втратив своїх цілющих властивостей.

Хто з нас зараз ризикує не користуватися дарами природи і не запасається на зимовий період малиною або чорною смородиною? Ці ягоди, які без варіння перетираються з цукром, є відмінною основою для приготування гарячого чаю або теплого напою, за допомогою якого може здійснюватися профілактика грипу та застуди. Також малину можна додавати в звичайний чорний чай, так само, як лимон чи мед.

Яскраво виражене профілактичне властивість приписують ялицевої олії . Воно може використовуватися як основа для інгаляційних процедур, а також як засіб для розтирання. Ялицеве ??масло можна використовувати для розтирання у дітей, які вже захворіли, а також для профілактики. Нежить легко забути, якщо ялицеве ??масло закапати в ніс. Воно добре виліковує кашель допомогою втирання в область грудної клітини, а також шляхом інгаляцій.

Не обійтися в профілактичних заходах і без лимона . Запасіться на зиму перекрученим на м'ясорубці лимоном разом з цедрою з додаванням цукру. Достатньо однієї ложки такої суміші, доданої до чаю, щоб зменшити шанси хвороби.

Підвищити імунітет у дітей допоможуть і такі банальні процедури, як загартовування та спортивні вправи . У дитячих садах елементарні уроки фізкультури проводяться обов'язково, а от дітки, які перебувають на домашньому вихованні, часто позбавлені фізичних навантажень. Будинки це можна робити щоранку разом з дитиною, під веселу дитячу музику, піднімаючи цим ще й настрій. Профілактика грипу та застуди неможлива без прогулянок на свіжому повітрі.

Абсолютно неправильно при настанні перших холодних або похмурих днинок закрити дитини в квартирі і не виходити на вулицю. Так ви тільки створите всі найсприятливіші умови для розмноження хвороботворних мікрофлори. На загартовування можуть зважитися не всі батьки, а ось позбавляти прогулянок дітей ні в якому разі не можна. Для дітей можна застосувати саме просте загартовування , наприклад, тільки для ніг і ступень. Поступово привчайте дитину опускати ноги в холодну води. Спочатку експериментуйте з теплою, майже гарячою водою, а потім одну з ємностей розбавляйте поступово холодною водою. Загартовування варто проводити щодня, не знижуючи регулярність навіть влітку, в часи, коли активність вірусів знижується.


РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

Діарейні захворювання спостерігались у людей ще з давніх часів. До початку 70-х років минулого сторіччя етіологія діарейної хвороби (бактеріальна, вірусна чи паразитарна) у дітей виявлялась лише у 30% випадків. У 1973 році австрійський дослідник Рут Бішоп виявив за допомогою електронного мікроскопа вірус у клітинах епітелію дванадцятипалої кишки дітей, що хворіли на діареї. Згодом цей вірус назвали «ротавірусом» тому, що під мікроскопом він був схожий на колесо («рота» перекладається з латинської як колесо). У 80 роках ХХ сторіччя ротавірус було визнано найбільш поширеною причиною гострих гастроентеритів у дітей молодшого віку

Етиологія

РНК- вмісні віруси, що належать до сімейства Reoviridae. Існує щонайменше 7 серологічних груп (від А до G). Віруси групи А є найбільш поширеною причиною ротавірусної діареї у світі. Існує декілька серотипів людських ротавірусів групи А, що розрізняються за антигенними властивостями вірусного протеїну VP7 (інша назва G-протеїн).

Ротавірус характеризується високою стійкістю в різних об’єктах довкілля і може зберігати життєздатність протягом тижнів та місяців, якщо не буде проведено дезінфекцію.

Епідеміологія

Ротавірус поширений в усьому світі. Захворюваність на РВІ майже однакова у розвинених країнах та країнах, які розвиваються, що дає підставу припустити, що наявність чистої води та особиста гігієна не є достатніми факторами запобігання появі інфекції.

Джерелом ротавірусів є людина. Хоча РВІ трапляється у багатьох тваринних ссавців, вважається, що безпосередня передача тваринних ротавірусів людям відбувається рідко. Особи із ослабленою імунною системою можуть бути носіями ротавірусної інфекції протягом довгого часу, але дійсний стан носійства не було описано.

Передача

Ротавіруси у великій концентрації містяться у фекаліях інфікованих осіб. Передача відбувається фекально-оральним шляхом як під час прямого контакту, та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (підлоги, меблі, одяг, іграшки, тощо). Інші шляхи передачі, такі як забруднені їжа та вода, а також повітряно-крапельний шлях не виключаються.

Сезонність захворювання

У помірному кліматі ротавірусна інфекція поширюється переважно під час холодних місяців. В Україні пік захворюваності припадає на зимовий період з грудня по травень. Причини такої сезонної моделі вивчені недостатньо.

Передача

Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою спостерігається протягом більш ніж 30 днів після інфікування. Доволі часто передача РВІ трапляється у родинах, лікарнях та дитячих установах.

Клінічни прояви

Ротавірусне захворювання може мати легку форму – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формізахворювання спостерігається блювання, жар, що може спричинити зневоднення з шоком, порушення водно-електролітногобалансу та смерть. Після інкубаційного періоду, що триває 1-3 дні, для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури, сильний пронос, часто блювання і випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або перед епідемією грипу, за що РВІ отримала неофіційну назву «кишковий грип». Близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів

Хоча більшість дітей протягом життя будуть інфікуватись ротавірусом декілька разів, клінічні прояви наступних інфекцій поступово зменшуються по мірі нарощування захисту, що забезпечується імунною системою, і зрештою хвороба стає асимптоматичною.

Клінічна картина та характеристики випорожнень при ротавірусних діареях не є специфічними, подібна симптоматика може бути викликана іншими патогенами. Для підтвердження того, що діарейне захворювання викликане саме ротавірусом необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Профілактика

Під час захворювання необхідно дотримуватися заходів безпеки, щоб запобігти зараженню. Особи, що наглядають за дітьми, повинні часто мити руки. Забруднені поверхні повинні бути вимиті. Діти не повинні відвідувати дитячі заклади, доки діарея не припиниться.


Як правильно загартовувати дітей

Сили природи — прекрасні засоби загартовування організму, тільки треба вміти ними користуватися. Звичайно ж, не можна вимагати від дітей, щоб вони діяли «по науці», рахували хвилини свого перебування у воді, на сонці. Вони купаються і загоряють насамперед тому, що їм весело і приємно.

Але задача батьків — простежити за тим, щоб діти не зловживали перебуванням у воді, на сонці, на свіжому повітрі, щоб ці сили природи принесли користь дитині, загартували її організм, зробили його міцним, витривалим і сильним.Загартовування треба починати з перших днів життя дитини і проводити його систематично, кожного дня.Починати і припиняти — значить, тільки шкодити здоров'ю. Загартовувати треба поступово, щоразу трохи змінюючи температуру води, повітря, а також тривалість процедури. Приступаючи до загартовування, слід порадитися з лікарем. Щоденні прогулянки в будь-яку погоду, сон на свіжому повітрі або при відкритій кватирці, ігри і спортивні заняття по можливості не в закритому приміщенні, повітряні ванни — все це благотворно впливає на здоров'я дитини, зміцнює її організм.Сонце — теж добрий друг дитячого здоров'я: воно поліпшує обмін речовин, склад крові, вбиває мікроби. Але воно дуже суворий друг. Тривале перебування на сонці призводить до перегріву (тепловий удар), викликає сильні опіки найбільш чутливих ділянок шкіри. При цих опіках у дитини температура іноді піднімається до 40 °С. Може розвинутися недокрів'я, загостритися раніше перенесене захворювання. Час перебування на сонці потрібно дозувати: від 5 хвилин до ЗО—40 хвилин, поки не з'явиться рівна засмага. Не треба, щоб дитина загоряла лежачи, «як мама»,— нехай вона грається, рухається. Голова в неї повинна бути покрита. Не слід приймати сонячні ванни на голодний шлунок або відразу після їжі. Найбільш придатний час для загоряння — перша половина дня, коли сонце посилає багато ультрафіолетових променів. Загартовування організму водою починають зазвичай з обтирання. Рукавичкою, змоченою водою, обтирають шию, руки, груди, спину, ноги. Потім розтирають сухим рушником до легкого почервоніння шкіри. Початкова температура води для однорічних дітей повинна бути близькою до температури тіла — близько 36 °С, для інших — близько 34 °С. Кожні два-три дні температуру можна знижувати на 1 °С, довівши її до кімнатної, а то і нижче. Після того як організм звикне до обтирань, можна переходити до обливань і душів, дотримуючись при цьому такої ж послідовності.


Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.


Кiлькiсть переглядiв: 243

Коментарi